Περίληψη διδακτορικής διατριβής Ευστράτιου Λιαδόπουλου

Έξυπνα συστήματα παρακολούθησης, επεξεργασίας και ειδοποίησης σεισμών.

Έξυπνο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού (ΣΕΠΣ) είναι ένα σύστημα που χρησιμοποιεί microelectromechanical systems (MEMS) αισθητήρες επιτάχυνσης χαμηλού κόστους για την ανίχνευση και ανάλυση σεισμικών κυμάτων και έκδοση προειδοποιήσεων.

Οι θεμελιώδεις τύποι σεισμικών κυμάτων είναι: P (πρωτογενή ή συμπίεσης) διαμήκη κύματα, και S (δευτερογενή) εγκάρσια κύματα. Τα κύματα S και τα επιφανειακά κύματα που έπονται προκαλούν τις περισσότερες δομικές καταστροφές επειδή έχουν μεγαλύτερο πλάτος.

Τα ΣΕΠΣ εκμεταλλεύονται την μεγαλύτερη ταχύτητα των P κυμάτων (Vp ~ 1.7*Vs) και εγκατεστημένα κοντά στην πιθανή περιοχή γένεσης (regional) ή στην περιοχή προστασίας (on-site) ανιχνεύουν τον σεισμό και εκδίδουν προειδοποίηση.

Για τους σκοπούς της έρευνας θα αξιολογηθούν διάφορα συστήματα χαμηλού κόστους που είναι σε υπηρεσιακή ή ερευνητική εφαρμογή σε άλλες χώρες.

Δεδομένα από τα δίκτυα του ΕΑΑ-ΓΙ θα χρησιμοποιηθούν για δοκιμαστική ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση των μεθόδων που μέχρι σήμερα εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, και προσπάθεια ανάδειξής τους στον Ελληνικό χώρο εφαρμογής.

Θα αναζητηθούν επίσης τροποποιήσεις σε μεθόδους και αλγόριθμους ανάλυσης σημάτων, και υπολογισμού χαρακτηριστικών σεισμού που θα βελτιώσουν τα ΣΕΠΣ π.χ. στην ταχύτητα ανίχνευσης των πρωτογενών κυμάτων.

Τα συστήματα που θα καλύψουν τις απαιτήσεις της έρευνας θα δοκιμασθούν αρχικά σε περιβάλλον εργαστηρίου. Θα αξιολογηθεί η απόδοσή τους από πλευράς ταχύτητας και ορθότητας ειδοποιήσεων και η συνδεσιμότητά τους με γνωστά προγράμματα παρακολούθησης σεισμικότητας (π.χ. SeisComp3). Θα αναπτυχθούν και οι κατάλληλες προσθήκες ώστε να συνδεθούν με το υπάρχον δίκτυο του ΕΑΑ-ΓΙ.

Ένας αριθμός ΣΕΠΣ θα εγκατασταθεί στην Πάτρα και θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Στην περιοχή υπάρχουν ήδη εγκατεστημένοι επιταχυνσιογράφοι του ΕΑΑ-ΓΙ οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως αισθητήρες αναφοράς κατά την διάρκεια της πειραματικής λειτουργίας.

Για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ροή και απεικόνιση των πληροφοριών προς τους ενδιαφερόμενους, θα αναπτυχθεί ένα μέσο για την παραγωγή και διανομή τους σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Τέλος, προϊόν της έρευνας θα είναι η διανομή χαρτών αισθητότητας (ShakeMap), σύμφωνα με τους κατά τόπους υπολογισμούς σεισμικής έντασης, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτή η εκτίμηση θα ληφθεί με συσχέτιση των μέγιστων επιταχύνσεων (καταγεγραμμένων ή υπολογισμένων) της σεισμικής ισχυρής εδαφικής κίνησης στην περιοχή παρατήρησης, με την παρατηρούμενη ένταση για σεισμούς που θα αναζητηθούν μέσα από τον κατάλογο του ΕΑΑ-ΓΙ.